Pohjoismaiden modernein vetylaitos

Porvoon Kilpilahdessa otettiin lokakuussa 2016 käyttöön AGAn vetylaitos, joka tuottaa vetyä Nesteen Porvoon jalostamolle. Laitoksen avajaisissa AGAn Pohjois-Euroopan alueen johtaja Andreas Opfermann kehui modernia laitosta ja rakennusprojektin menesteyksekästä työturvallisuutta: projektin kiireisimpinä vaiheina työmaalla oli samaan aikaan yli 200 työmiestä, mutta koko rakennusaikana ei tapahtunut ainuttakaan työtapaturmaa.

Vetylaitoksen suunnittelu aloitettiin 2013, ja peruskivi muurattiin toukokuussa 2014. Syksyllä 2016 valmistunut laitos on kokonaisuudessaan noin 100 miljoonan euron investoinnin lopputulos ja samalla suurin ja modernein AGAn historiassa sekä kansainvälisestikin merkittävä myös AGAn emoyhtiö Linde Groupille. Uusi laitos korvaa alueella sijainneen Nesteen vanhemman vedyntuotantoyksikön ja samalla se lisää jalostamon käytössä olevaa vedyntuotantokapasiteettia. AGA toimittaa Nesteen käyttöön noin viidesosan sen Porvoon jalostamon tarvitsemasta vedystä – lopun toimittaa Neste itse.

Teollisuuskaasuyhtiö AGAn vedyntuotantolaitos otettiin eilen käyttöön Porvoon Kilpilahdessa, Nesteen Porvoon jalostamolla. AGA huolehtii omistamansa laitoksen operoinnista ja toimittaa Nesteen käyttöön noin viidesosan sen Porvoon jalostamon tarvitsemasta vedystä.

AGA on vastannut vetylaitoksen rakentamisesta ja Neste maanrakennustöistä sekä tarvittavien putki- ja sähköyhteyksien rakentamisesta laitoksen ja jalostamon välille. Uusi laitos korvaa alueella sijainneen Nesteen vanhemman vedyntuotantoyksikön. Samalla se lisää jalostamon käytössä olevaa vedyntuotantokapasiteettia.

Käyttöön otettu vedyntuotantolaitos on suurin ja modernein AGAn historiassa ja kansainvälisestikin merkittävä AGAn saksalaiselle emoyhtiölle Linde Groupille. Samalla se laajentaa merkittävällä tavalla Nesteen ja AGAn välistä yhteistyötä kaasutoimitusten osalta. AGAn uudessa laitoksessa hyödynnetään etäohjattavaa ja energiatehokasta huipputeknologiaa. Vedyn tuotanto tapahtuu maakaasun höyryreformointiprosessilla, ja sitä hyödynnetään Nesteen Porvoon jalostamolla eri prosesseissa ja tuotteissa. Vedyn avulla valmistetaan muun muassa rikittömiä dieseltuotteita ja korkealaatuisia perusöljyjä. Laitoksen suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa Linde Engineering, joka on luonut modernin ja energiatehokkaan laitoskonseptin. Merkittävä lisäarvo uudessa laitoksessa on sen etäkäyttömahdollisuus: AGAn emoyhtiö Linde Group operoi ja valvoo laitosta Saksan valvontakeskuksesta käsin.

”Olen ylpeä, että Neste valitsi yhteistyökumppaniksi AGAn. Yhteistyö laitosprojektin aikana on sujunut hyvin ja odotan innolla, että voimme lunastaa laitoskonseptiimme ja meihin asetetut odotukset myös jatkossa”, toteaa liiketoimintapäällikkö Kosti Jylhä AGAlta.

Etäohjattavaa ja energiatehokasta huipputeknologiaa

Porvoon laitoksessa vety tuotetaan maakaasusta höyryreformointiprosessilla ja sitä käytetään Porvoon jalostamolla monissa prosesseissa ja tuotteissa. Vedyn avulla valmistetaan muun muassa rikittömät dieseltuotteet sekä korkealaatuiset perusöljyt.

Laitoksen suunnittelusta ja toteutuksesta on vastannut Linde Engineering, lähtökohtana moderni ja energiatehokas laitoskonsepti. Merkittävää uuden laitoksen teknologiassa on lisäksi sen etäkäyttö: laitosta operoidaan ja valvotaan AGAn emoyhtiön, Linde Groupin valvontakeskuksesta Saksasta.

Oy AGA Ab on osa Linde Groupia, joka on maailman johtavia teollisuuskaasu- ja teknologiayhtiöitä. Linde Groupilla on noin 65 500 työntekijää yli 100 maassa. Suomen AGA on osa Linde Groupin Pohjois-Euroopan yksikköä, johon kuuluvat kaikki Pohjoismaat sekä Baltian maat. AGA on alueensa johtava teollisuuskaasujen toimittaja, jonka kokonaisratkaisuihin sisältyvät mm. kaasut, kaasulaitteistot, prosessiosaaminen sekä koulutus- ja huoltopalvelut. AGAn kehittynyt kaasuteknologia auttaa asiakkaita parantamaan kannattavuutta, turvallisuutta ja laatua sekä suojelemaan samalla ympäristöä.
www.aga.fiwww.linde.com

Vastaa